2024-03-12 Felaktig och missvisande information i media

Uppdaterad

Felaktiga uppgifter i media rörande Västerbottensost

Uppgifter i media gör gällande att Västerbottensost med bristande märkning sålts via en lokal grossist i Jönköping. I det aktuella fallet rör det sig om industriost och alltså inte om Västerbottensost som felaktigt påståtts. All ost från Norrmejerier genomgår oerhört hårda kvalitetskrav för att få säljas under våra varumärken. Ostar som inte når upp till dessa högt ställda krav kan ibland säljas som industriost till grossister.

Industriost är hårdost som av olika skäl inte uppnått kraven för prima ost. Det kan till exempel handla om ost som smakmässigt inte utvecklats på det sätt som den ska, eller att det blivit fel på förpackningarna. Även om osten inte är prima kan den vara lämplig till exempel för matlagning och säljs då via grossist. Den säljs med upphettningskrav för att den inte uppfyller våra kvalitetskrav för prima produkt, vilket vi tydligt informerar grossisterna om.

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige kasseras. För oss på Norrmejerier är det självklart och viktigt att tillvarata i övrigt felfria produkter för att minimera matsvinn.

All Västerbottensost som finns i butiker är alltid prima ost.

Q&A

Behöver jag vara orolig för att köpa ost från Norrmejerier? - Nej, det behöver du inte. Ost från Norrmejerier genomgår hårda kvalitetskrav för att få säljas under våra varumärken. All ost som säljs direkt från Norrmejerier som finns i butiker är alltid prima ost. Stämmer det att Västerbottensost fått försäljningsförbud hos en grossist?

- Nej, Norrmejerier har inte sålt Västerbottensost till grossisten. Västerbottensost är en prima produkt som har gått igenom högt ställda kvalitetskrav som samtliga måste uppfyllas för att den ska få kallas Västerbottensost. Grossisten har köpt ett parti med industriost som inte uppnår våra kvalitetskrav för Västerbottensost. ▪ Tyvärr tycks grossisten ändå ha sålt osten vidare under varumärket Västerbottensost tvärt emot våra instruktioner vilket vi beklagar. Vi kommer att vidta åtgärder mot grossisten i fråga för att säkerställa att det inte ska hända igen. Västerbottensost är ett av våra mest älskade varumärken och vi ser allvarligt på det inträffade. Har ni sålt dålig Västerbottensost till en grossist?

- Nej, det har vi inte. I det aktuella fallet rör det sig om industriost och alltså inte om Västerbottensost som felaktigt påståtts.

Är osten farlig att äta om den inte upphettats?

- Osten som levererades till grossisten i Jönköping är inte hälsofarlig, den innehåller inga sjukdomsframkallande bakterier. Den säljs med upphettningskrav för att den inte uppfyller våra kvalitetskrav, vilket vi tydligt informerat grossisten om. Kan jag äta riven ost från Norrmejerier som den är eller måste den värmas upp? - All ost från Norrmejerier som finns i butik är alltid prima ost. Den har genomgått hårda kvalitetskrav och du kan vara helt trygg med att det är en utmärkt produkt.

Måste riven Västerbottensost värmas upp för att kunna ätas?

- Nej, du kan fortsätta att njuta Västerbottensost precis som vanligt! Till vem eller vilka har grossisten sålt osten?

-

Det är frågor som du måste ställa till grossisten.

warning Created with Sketch.