Frågor och Svar Verum, nytt koncept 2025-01-31

Uppdaterad

‼️ OBS! Dokumentet får inte läggas upp på forum eller delas ut till externa. Detta är ett internt stöd för att läsa på om kommunikationen och hämta svar från.


Frågor och Svar Verum, nytt koncept 2025-01-31

Ni slutade heta Hälsofil/Hälsoyoghurt för något år sedan men använder det uttrycket nu igen, varför då?

Norrmejerier lanserade Verum® Hälsofil redan 1988. Det var den allra första mejeriprodukten på den svenska marknaden som innehöll stor mängd probiotiska bakterier som är bra för magen och fick namnet Verum Hälsofil. Enligt EU-förordningen blev vi tvungna att byta namn 2022 till Verum® filmjölk och Verum® yoghurt. (den som vill ha mer fakta kan se artikel 28.2 i EFSAs förordning från 2005). Namnet Hälsofil ansågs som ett icke godkänt hälsopåstående.

Under 2025 har vi börjat använda uttrycket Hälsofilen från Norrland* i rubriker och text i stället för i namnet eftersom uttrycket är välkänt och beskrivande. Vi är noga med att skriva ut de tillhörande hälsopåståenden som är kopplade till C- och D-vitamin, antioxidanter och Kalcium. Vi är också tydliga med att Verum innehåller 30 % mindre socker jämfört med snittmängden socker i smaksatt fil och yoghurt på marknaden.

  • * Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress.
  • * Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
  • * Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion.

 

Ni skriver i annonser mm Fullproppad med unik norrländsk bakteriekultur, är det verkligen tillåtet?

Verum innehåller en stor mängd bakterier, minst 10 miljarder per deciliter filmjölk. Det är mer än vanlig filmjölk och A-fil innehåller. 

  

Vad menar ni med Stöttar ditt immunförsvar som ni skriver på förpackningen, är det verkligen tillåtet?

Verum® filmjölk och Verum® yoghurt berikas även med C-vitamin som är en antioxidant. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Alla Verum-produkterna innehåller antioxidanter och är dessutom berikade med Kalcium. Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.  Andra fil och yoghurtartiklar berikas oftast inte med Kalcium. Vi är noga med att skriva ut de tillhörande hälsopåståenden som är kopplade till C- och D-vitamin, antioxidanter och Kalcium.

  • * Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress.
  • * Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
  • * Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion.

  

Vad gör produkterna mer hälsosamma än andra fil och yoghurtartiklar?

Alla fil- och yoghurtartiklar på marknaden berikas med D-vitamin. Verum® filmjölk och Verum® yoghurt berikas även med C-vitamin som är en antioxidant. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Alla Verum-produkterna innehåller antioxidanter och är dessutom berikade med Kalcium. Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.  Andra fil och yoghurtartiklar berikas oftast inte med Kalcium.

Många av Verum-produkterna innehåller dessutom 30% mindre socker jämfört med snittmängden socker i smaksatt fil och yoghurt på marknaden.

Utöver detta innehåller alla Verum-produkterna den unika norrländska bakteriekulturen som forskades fram på 80-talet tillsammans med forskare vid Umeå universitet. Verum Filmjölk innehåller en stor mängd av den unika norrländska bakteriekulturen, minst 10 miljarder bakterier/deciliter.


Hur kan jag lita på att det ni säger i reklamen kring hälsa stämmer? 

Vi följer EFSAs och livsmedelsverkets rekommendationer och riktlinjer för hälsopåståenden. Vi vill erbjuda riktigt bra högkvalitativa hälsoprodukter och berikar därför produkterna med vitamin C, vitamin D och kalcium och kan därför också kommunicera godkända hälsopåståenden för dessa.


Det är ingen skillnad på Verum och A-fil eller annan fil, men ni säger att ni är Hälsofilen, hur kan ni göra det?

Verum® filmjölk innehåller inte samma bakteriekultur som A-fil utan en helt unik bakteriekultur från Norrland, Lactococcus Lactis L1A (Verum yoghurt innehåller Lactobaccilus LB21). Verum Filmjölk innehåller en stor mängd av den unika norrländska bakteriekulturen, minst 10 miljarder bakterier/deciliter. Verum är dessutom berikad med mer vitaminer och kalcium än annan fil och yoghurt.


I er kommunikation skriver ni att Verum innehåller en unik bakteriekultur från Norrland. Vad menar ni med från Norrland?

Verum® filmjölk innehåller inte samma bakteriekultur som tex A-fil utan en helt unik bakteriekultur från Norrland som forskades fram tillsammans med forskare vid Umeå universitet på 80-talet. Vi vill berätta om vårt norrländska ursprung. Vi vill också berätta att vi berikar produkterna med extra vitaminer och kalcium och ordet hälsofil är ett välbeprövat och känt begrepp. Verum är också gjord på 100% norrländsk mjölk från norrländska gårdar.


I er reklamfilm använder ni inte riktiga bilder av Norrland utan AI-genererade, varför då?

Vi ville förmedla Verums norrländska ursprung på ett annorlunda och intresseväckande sätt. Det blev i form av en äkta norrländsk skogstuva med en Verumförpackning som lyfter från en norrländsk skog, möter upp fler liknande tuvor och beger sig ut till Sveriges alla hörn och frukostbord. För att illustrera resan så bra som möjligt använde vi AI-genererade norrlandsbilder som bakgrund. Idén med att en äkta tuva från Norrland transporteras ut över Sverige är något av en magisk fantasiupplevelse där AI är ett bra hjälpmedel.

Hela resan illustreras med hjälp av AI, där vyerna från Norrland såklart är inspirerade av våra verkliga vackra vyer i morgonljus. Vi är stolta över vårt norrländska ursprung och vi tycker att filmen är ett bra exempel på när verkligheten möter modern teknik. 


Vad menar ni med 30% mindre socker och märker jag skillnad i smaken?

30% mindre socker betyder det att den specifika smaken/produkten har 30% mindre socker jämfört med snittmängden socker i smaksatt fil och yoghurt på marknaden. I praktiken innebär det att om det står 30% mindre socker på en specifik yoghurtsmak så är det i jämförelse med övriga smaker i yoghurtkategorin. Vi jobbar kontinuerligt med att sänka sockerhalten i våra produkter, utan att göra avkall på den goda smaken. Det innebär att vi inte sänker sockerhalten om inte smaken är tillräckligt bra. Du kommer inte att märka någon större skillnad på smaken, i de fall det märks ska de smaka mer och bättre än tidigare.

 

Vad menar ni när ni säger att produkterna innehåller antioxidanter?

Verum® filmjölk och Verum® yoghurt innehåller C-vitamin som är en antioxidant. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Alla Verum-produkterna innehåller antioxidanter.

 

Är Verum produkterna Kalciumberikade?

Ja, alla smaksatta Verum-produkter är Kalcium-berikade medan de naturella redan är naturligt rika på kalcium. Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.


Vad menar ni med källa till D-vitamin, källa till C-vitamin och källa till Kalcium?

Om en produkt/ett livsmedel innehåller minst 15% av dagligt rekommenderat intag (DRI) per 100 g betyder det att det räknas som att de är en direkt källa till D-vitamin/C-Vitamin/Kalcium. Alla produkter inom Verum-sortimentet är källa till D-vitamin/C-Vitamin/Kalcium.

  • Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
  • Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion.


warning Created with Sketch.