Verum - Allmän info

Uppdaterad

Verum är resultatet av kärlek mellan norrländsk tradition och modern vetenskap

Långt före kylskåpens tid lärde sig bönderna konservera mjölk genom att tillsätta mjölksyrabakterier. Resultatet blev olika typer av filmjölksprodukter. I norra Sverige använde man bakterier från växten ”tätört” och därför kallades produkterna för ”täte” eller ”tätmjölk”.

Varje gård hade sin egen unika tätmjölkskultur, och tätmjölken var känd för sina fördelar för magen och hälsan. Spenvarm mjölk hälldes i träkärl bestruket med tätörtsblad. När mjölken mognat ett par dagar var den näringsrik, god och färdig att dricka. En del sparades i kärlet till nästa omgång då mjölken kunde hällas direkt i kärlet och kulturen behöll sina fina egenskaper till nästa sats. Tätfilen togs med på resor till fäboden eller skogen och var känd för att lindra magbesvär och andra krämpor. Den ansågs så nyttig att bakteriekulturen packades med i koffertar när svenska folket emigrerade till Amerika, torkad på linnetyg. 

Och så föddes idén om Verum...

Vetenskapen kom in i bilden i början av 1970-talet när professor Stig Holm från Umeå universitet beslöt sig för att närmare utforska tätmjölkens egenskaper. Vad var myt och vad var sanning? Under 1973 och 1975 samlade han in och frös ner prover av gamla tätmjölkskulturer från Västerbotten och Norrbotten. Först i mitten av 1980-talet började Stig Holm och PhD Eva Grahn Håkansson tillsammans undersöka de infrysta proverna. Ett av de tätmjölksproverna, från en gård i Skellefteåtrakten, utmärkte sig och patenterades och gavs namnet Lactococcus lactis L1A. Genom ett samarbete med Norrmejerier blev det utgångspunkten för utvecklingen av filmjölken Verum.

Verum fortsätter utvecklas...

Lactococcus lactis L1A trivdes inte i yoghurtkulturen, så forskarteamet utvecklade i stället Lactobacillus rhamnosus LB21 och möjliggjorde därmed en lansering av Verum yoghurt. Idag är Verum varsamt sockrad och berikad med bland annat antioxidanter som C- och D-vitamin för en ännu bättre produkt. Verum är en fyllig, krämig och riktigt god fil och yoghurt gjord av norrländsk mjölk med en unik bakteriekultur – precis som vi tycker att sann njutning ska vara (visste du förresten att "verum" betyder "sann" på latin?). Att börja dagen med Verum ger en riktigt god och bra start på dagen! 

Guide taggad med: Verum
warning Warning.