Bra info om karragenan

Uppdaterad
Vi använder karragenan i en del produkter med hög fetthalt och lång hållbarhet. Karragenan tillsätts endast till produkter som har hög fetthalt och används i väldigt små mängder. Den lilla mängd (ca 0,02%) som används har inte några förtjockande egenskaper över huvud taget utan är endast till för att förhindra fettet att flyta upp till ytan. Karrangenan bildar ett nätvärk i produkten som förhindrar fettmolekylerna från att slå ihop sig och då flyta upp på ytan. På vår färska grädde så kan man se att det mot slutet av hållbarhetstiden (efter ca 6-7 dagar) blir en tjockare hinna på toppen och det är det som man vill förhindra i produkter med längre hållbarhet eftersom den processen pågår under hela hållbarhetstiden.  

Det deklareras alltid på förpackningen under ingrediensförteckningen för att konsumenten ska veta vad som finns i produkten. Karragenan används enbart i syfte att se till att fettet hålls kvar i produkten istället för att lägga sig ovanpå ytan, vilket det skulle göra under en lång hållbarhetstid eftersom fettet är lättare och alltid kommer att flyta upp på ytan. Det som är värt att veta är att det finns olika typer av karragenan och det som används i livsmedelsindustrin är noga undersökt och godkänt som tillsats i livsmedel i både EU och i Sverige. Skulle det orsaka hälsoproblem så skulle det inte få användas som livsmedelstillsats och Livsmedelsverket skulle i så fall dra tillbaka det som godkänd tillsats. Men det finns andra typer av karragenan som inte kan (dom funkar inte på samma sätt som den variant som vi använder och ger inte samma effekt/funktion) eller får användas som tillsats så det är skillnad på karragenan och karrangenan och man måste veta vilken sort man pratar om eftersom man inte kan säga nåt generellt om det på grund av de finns olika varianter.  
warning Created with Sketch.