PFAS
Uppdaterad
Poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är en grupp med över 3000 kemikalier som har många användningsområden i samhället. De är ytaktiva och fett-, olje- och vattenavvisande och används för behandling av textilier och papper, och i produkter som smörjmedel, färger och brandsläckningsskum. Kunskapen om mänsklig exponering är begränsad, men det har visat sig att både mat och dricksvatten är källor till mänsklig exponering för vissa PFAS. Det finns inga lagstiftade gränsvärden för PFAS i livsmedel eller vatten. Livsmedelsverket har fastställt riktvärden för PFAS i vatten. LRF Mjölk mäter regelbundet förekomsten av främmande ämnen i mjölk. Arbetet är branschgemensamt och mjölk från norr till söder samlas in från de största mejeriföretagen i Sverige. LRF Mjölk har analyserat förekomsten av 22 PFAS i mjölk och inte hittat något. Livsmedelsverket har i sin matkorgsundersökning kommit fram till att risken att få i sig PFAS via mjölk och mjölkprodukter är mycket liten. |