2024-06-04 Tjudrade korkar

Uppdaterad

Frågor och svar fastsatta korkar

 

Varför sitter skruvkorken fast på era förpackningar.

EU:s engångsplastdirektiv kräver att korken ska vara fäst på dryckesförpackningar fr o m 3 juli 2024. Lagen kommer gälla för alla leverantörer av drycker, som t.ex. mjölk, juice och läsk upp till 3 liter. Skräpmätningar har visat att många korkar slängs i naturen. Förändringen underlättar insamling och återvinning av hela förpackningen och hjälper till att förhindra nedskräpning.


Hur ska man återvinna?

Förpackningen sorteras som pappersförpackning. Man behöver inte klippa loss plastdelarna från förpackningen. Delarna sorteras i återvinningen. (Förpackningen rivs och blötläggs, därefter sorteras plastdelar från pappret.). Även korken kan sitta kvar, även om det är helt ok att dra loss den och lägga i återvinningen för plast.

På den förpackning jag har så stod det fortfarande att korken ska sorteras som plast, vad är rätt?

Det är helt ok att dra loss korken och sortera som plast när du sorterar. Men den kan sitta också kvar då den sorteras bort i återvinningsprocessen.

Varför står det olika information om återvinning på era förpackningar? Vad är korrekt?

Det kommer att stå olika under en period, då vi inte vill kasta bort förpackningsmaterial i onödan. Men det är inget fel i att sortera korken som plast. Men den kan också sitta kvar, då den sorteras bort i återvinningsprocessen.

 

Men varför fast kork på produkter som 1 liter mjölk, grädde och filprodukter mfl.?

Den nya lagstiftningen gäller egentligen bara drycker, men då fler produkter packas på samma maskiner kommer fastsittande korkar även finnas på produkter som fil, grädde och yoghurt.

 

 

Hur ska man öppna en kork som sitter fast?

Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen kan sorteras som pappersförpackning.

  • Vrid moturs för att öppna.
  • Lyft, vrid snett uppåt och lås locket i öppet läge efter ett "klick”
  • Vänd tillbaka och vrid medurs för att stänga och spara till senare användning.

Är det inte bättre att inte ha kork alls på förpackningarna? 

På Norrmejerier har vi valt att ha skruvkork på våra förpackningar då det gör stor nytta när det kommer till livsmedelssäkerhet, produktkvalitet och minskat matsvinn. Dessutom ser vi att det tillkommer ett stort mått av bekvämlighet för konsumenten. Förpackningar förslutna med skruvkork skyddar mejeriprodukter bättre än förpackningar utan skruvkork när det gäller livsmedelssäkerhet och produktkvalitet


När man öppnar ett mjölkpaket/filpaket/yoghurtförpackning utan skruvkork finns risk för att fingrarna kommer i kontakt med öppningen på förpackningen och att livsmedlet på så sätt kan kontamineras med bakterier. Med en förpackning med skruvkork kommer fingrarna inte i kontakt med öppningen på samma sätt och risken för kontaminering är väldigt låg.


Studier* visar att produktkvaliteten behålls under en längre period efter öppning i en förpackning med skruvkork än i en förpackning utan skruvkork. I en förpackning utan skruvkork försämras produktkvaliteten snabbt efter öppning. Mjölken/filen/yoghurten håller alltså längre i en förpackning med skruvkork efter öppning, vilket minskar risken för att produkten hinner bli dålig och måste hällas ut i vasken, dvs. risken för matsvinn minskar.

https://svalinncapsystems.com/news#the-cap-as-an-essential-safety-feature-to-preserve-product-integrity

 

Är det verkligen miljövänligt att ha en kork på förpackningen

Vår skruvkorksförpackning har valts utifrån att den ska vara så miljöeffektiv som möjligt, bl a är den transporteffektiv då den är utrymmessnål i lasten. Vilket är viktigt för att ha så få bilar på vägen som möjligt.

Korken på förpackningen är gjord av växtbaserad råvara, så kallad bioplast. Den tillverkas av sockerrör och förenklat kan man säga att man återanvänder den koldioxid som redan finns i luften.

Varför har Norrmejerier en förpackning med skruvkork?

Allt fler konsumenter efterfrågar skruvkork idag. De konsumenter som vill ha skruvkork ska kunna välja mjölk, fil och vispgrädde från sina lokala bönder. Det gynnar de norrländska mjölkbönderna och är i förlängningen bättre för vårt gemensamma Norrland.

 

Hur är det med de plastdelar som sitter kvar på förpackningen? 

Den plast som sitter fast i förpackningen kan du låta sitta kvar, de sorteras ut i återvinningsprocessen. Plasten går till energiåtervinning (pappersbruket drivs av denna energi) och kartongen blir till nytt kartongmaterial. Även korken kan sitta kvar, då den sorteras bort i återvinningsprocessen. Men helt ok att dra loss och sortera som plast.

 

Hur går det då till i återvinningsprocessen?

Processen är egentligen mycket enkel. Det är som en stor tvättmaskin eller hushållsmixer.

  • Förpackningar och vatten blandas
  • Pappersfibrerna tar upp fukt, sväller och lossnar från plasten
  • Plasten energi återvinns
  • Pappersfibrerna silas ut tillsammans med vattnet och blir nytt papper

 

Vore det bättre för miljön att hitta en lösning för att enkelt få bort all plast från förpackningen?

Papper är bättre miljömässigt, helt rätt. Om du tänker på en pappersförpackning för mjölk utan plast så är det inte tekniskt möjligt eftersom papper tar upp fukt. Vi gör det möjligt att använda papper för att förpacka även flytande livsmedel genom att lägga en tunn hinna plast på pappret, så vi använder det bästa av båda materialen, dvs papper för att ge styrka och skydd, plast för att skydda pappret från fukt.


Norrmejerier har som mål att öka andelen miljövänliga förpackningar bland annat ska:

  • 100% av den plast som används i samtliga förpackningsnivåer ska gå att materialåtervinna till nya plastprodukter 2025.
  • 100% av alla förpackningar i samtliga förpackningsnivåer ska gå att materialåtervinna 2025, %
  • 100% av alla förpackningar i samtliga förpackningsnivåer ska bestå av förnybar eller återvunnen råvara efter 2030.


warning Created with Sketch.