Ekologiska produkter/artiklar - tillgång och sortiment
Uppdaterad 2024-02-20 (Anders)
Ekologisk produktion – idag och i framtiden
Just nu tillverkar vi ekologiska artiklar i både Luleå och Umeå. Vecka 20 flyttar vi all vår produktion av ekologiska artiklar till Umeå. När all ekologisk mjölkråvara går till samma mejeri kan vi utnyttja dem ekologiska råvaran mer effektivt och därmed säkra ett basutbud av ekologiska artiklar.
Den ekologiska trenden
Trenden för ekologiska produkter är tydlig. Konsumenternas efterfrågan på ekologiska livsmedel har generellt sett minskat kraftigt. Den trenden var tydlig redan före inflationen och nu har den förstärkts ytterligare när priset i många fall blir en avgörande faktor. Efterfrågan på ekologiska livsmedel minskar i Sverige och därmed även produktionen av ekologiska livsmedel.
Den minskade efterfrågan på ekologiska livsmedel är dessutom störst inom mejerikategorin där vissa konsumenter går över till växtbaserade alternativt och andra efterfrågar lokalproducerat i större utsträckning då det för många uppfattas som mer klimatvänligt än eko ur ett holistiskt perspektiv. Det gäller inte bara Norrmejerier utan situationen är densamma för samtliga mejerier i Sverige.
När mejerierna inte får avsättning för den ekologiska mjölken blir det mindre lönsamt med ekologisk mjölkproduktion. Det har lett till att några av Norrmejeriers gårdar har ställt om från ekologiskt jordbruk så idag har vi helt enkelt färre ekologiska mjölkgårdar och därmed mindre mängd ekologisk mjölkråvara. En mindre mängd ekologisk råvara leder till färre ekologiska produkter jämfört med för några år sedan.
De kommande månaderna kommer det inte att förändras. Vi arbetar ständigt med att effektivisera vår produktion och kommer försöka möta efterfrågan med tillgång när och om den förändras. Norrmejerier har också höjt ersättningen för ekologisk mjölkråvara för att säkra tillgången och understryka behovet av den.
Vi jobbar nu intensivt med att få rätt balans mellan ekologisk och vanlig mjölk och för att prioritera de ekologiska produkter med störst efterfrågan har vi valt att pausa tillverkningen av ett antal artiklar en period.
Vi har fortsatt ett ekologiskt sortiment och har inga planer på att avveckla det helt och hållet då vi och våra ägare, bönderna, anser att dessa produkter är viktiga. Vi har hållbarhetsmål som vi arbetar hårt med och vi har som första mejeriföretag lanserat en produkt med 25% lägre klimatpåverkan än genomsnittsmjölken (vår Norrlogiska mjölk).
Artiklar som inte produceras för närvarande
Artikel 0109, Ekologisk Mjölk 3%, rullvagn 1L x 160
Artikel 0083, Ekologisk Mjölk 3%, tråg 1L x 10
Artikel 1206, A-fil Ekologisk 3%
Artikel 0531, Ekologisk Smör NS KRAV
Tillgång på ekologisk råvara
Invägningen av mjölk och då även ekologisk sådam har en tydlig säsongsvariation där hösten har en lägre volym av invägning än under våren som har en högre volym. Denna säsongsvariation innebär att även om vi får upp nyttjandegraden tack var att produktionen av ekologiska produkter flyttas till Umeå så kan i tillgången ändå vara otillräcklig under hösten när invägningen av ekologisk mjölk är lägre.
Efterfrågan av våra ekologiska produkter är stor inom framförallt skolor och kommuner. Det innebär att när skolorna har lov så sjunker efterfrågan på ekologiska produkter och vi har lättare att tillgodose behoven inom dagligvaruhandeln.
Störst är efterfrågan på Eko just när skolorna drar igång efter sommaren dvs i mitten av augusti. Då är också invägningen inne i lågsäsong så veckorna 33-34 är Våra mest kritiska veckor på hela året för tillgång på ekologisk råvara är under veckorna 33-34 när skolorna startar upp efter sommarlovet samtidigt som invägningen av mjölk och därmed ekologisk mjölk går in i sin lågsäsong med lägre volymer.
Vem beslutar om mängden ekologisk råvara som behöver produceras?
Norrmejerier är en ekonomisk förening där våra ägare, bönderna, sitter med i styrelsen där alla beslut tas och det är alltså där man fattat beslutet att minska produktionen av ekologisk mjölk.
Vi tar såklart både långsiktiga och kortsiktiga beslut för att bedriva vår verksamhet. Om vi tex bara skulle tänka långsiktigt och producera endast ekologiska produkter just nu så skulle Norrmejerier absolut inte finnas kvar länge. Att försöka sälja produkter som inte efterfrågas hade snabbt lett till likviditetsproblem och en oförmåga att betala våra bönder för mjölken de levererar.