Frågor och Svar: Lansering Verum Yoghurt 3% v.7 2025
Vilka smaker av den nya Verum Yoghurt 3% finns det att köpa?
I dagsläget har vi tagit fram fyra smaker:
- Blue Booost: Blåbär, granatäpple, acai
- CerryWell Harmony: Körbär, hibiskus
- Aloha Upload: Ananas, guava, aloe vera
- Green Balance: Päron, chai
Var kan jag köpa Verum Yoghurt 3%?
ICA: Alla ICA-butiker har möjlighet att beställa hem, så fråga gärna efter i din butik om du inte hittar den smak du önskar.
Axfood: Har valt att ta in två av smakerna på riket; Blue Booost och Cherrywell Harmony.
I Norrland ska alla smaker gå att finna i Axfoods sortiment.
Coop: Har valt att ta in Verums nya yoghurtsortiment i Norrland, men tyvärr inte på riket.
Varför har ni namnsatt produkterna på engelska, ni är väl ändå ett norrländskt företag?
I det här fallet ville vi göra något nytt och fräscht i yoghurthyllan, samtidigt som namnen ska vara en liten blinkning till de extra nyttigheter som man finner i Verum. I våra konsumenttester var det denna engelska namnsättning som fick överlägset flest gillanden och mycket höga betyg, men vi också kunde se att den äldre gruppen tycker att namnen är lite ”tramsiga”. Och som det alltid är, är det svårt att ALLA ska tycka lika, så här valde vi att gå på den namnsättning som överlägset flest föredrog och gav högsta betyg.
Varför är inte produkterna helt utan socker?
Här finns det två vägar att gå vad gäller smaksatta produkter:
- 0% socker
Den söta smaken kommer från artificiella sötningsmedel så som t ex aspartam. Dessa sötningsmedel vill många inte ha i sina vardagsprodukter och hela 45% av befolkningen anser att de tom är skadliga för kroppen.
- Sötad med fruktjuice och/eller fruktpuré
Innehåller förvisso fruktos, som är en sockerart, men här är den stora nackdelen att produkten inte alls smakar gott och eftersom vi konsumenter tycker att smaken är viktig och något vi inte vill göra avkall på, så väljer vi oftast bort dem. Det finns aktörer på marknaden som valt att lanserat den här typen av produkter, men de försvinner ur sortimentet på kort tid.
I vårt fall har vi valt att dra ner mängden socker till -30%, vilket är en jämförelse med alla övriga smaksatta fil- och yoghurtprodukter. I vårt fall har vi jobbat målmedvetet för att hålla ner sockerhalten, samtidigt som produkterna ska vara riktigt, riktigt goda att äta.
Vad menas med 30% mindre socker
-30% socker är en jämförelse mot alla övriga smaksatta fil- och yoghurtprodukter du hittar i mejerihyllan. I vårt fall har vi jobbat målmedvetet för att hålla ner sockerhalten, samtidigt som produkterna ska vara riktigt, riktigt goda att äta.
Varför har Verum Yoghurt 3% fetthalt, är det nyttigt?
Vi har gjort grundliga undersökningar mot konsumenter för att veta vilken typ av hälsosam yoghurt de önskar hitta i mejerihyllan. Där kom bl.a. önskemålet om 3% fetthalt fram, ett önskemål som vi genom denna yoghurt vill möta upp och tillhandahålla.
Vad som är nyttigt och inte är idag väldigt mångfacetterat. Vissa söker 0% socker = aspartam, andra vill absolut inte ha det, för det anses påverka kroppen negativt. Vissa vill ha 0% fett, andra anser att så naturligt som möjligt är det bästa för kroppen. Vi tycker att det är upp till varje individ att bestämma vad som hen föredrar. I denna yoghurt erbjuder vi något som många efterfrågar i en hälsosam yoghurt.
Varför är det så konstiga smaksättningar, så som Aloe Vera, acai, chai och hibiskus?
Förutom att Verum innehåller över 10 miljarder goda bakterier/dl, är de boostade med en massa andra nyttigheter så som t ex antioxidanter och extra mycket kalcium. I denna yoghurt ville vi möta upp dessa mervärden genom att hämta inspiration från asiatisk hälsa. Även här har vi testat av smakerna mot konsumenterna för att se om de känns intressanta, lockande och såklart även goda. Testet visade att konsumenterna tycker väldigt mycket om detta sortiment och dess olika smaksättningar.
Vad är acai?
Acai är ett så pass näringsrikt bär att det räknas som Superfood.
Superfood är livsmedel som anses vara extra hälsosamma och som har speciellt högt näringsinnehåll. Just acai är speciellt rikt på vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter. För den som funderar över namnet så uttalas det ah-sigh-ee, och inte ah-kaj som många tror.
Varför är Aloe Vera nyttigt?
Aloe Vera innehåller rikligt med antioxidanter. Studier pekar också på att Aloe Vera kan främja näringsupptaget från maten vi äter, men detta är ännu inte vetenskapligt fastställt. Vanligtvis konsumeras Aloe Vera i förebyggande syfte för mag- och tarmsystemet.
Vad är chai?
Chai betyder "te" på Hindi, men det vi i väst oftast förknippar med ordet Chai är ett te smaksatt med aromatiska kryddor, såsom ingefära, kardemumma, kanel och svartpeppar, samt mjölk och någon form av sötning. I vårt fall har vi använt oss av den klassiska chai-kryddblandningen, vars kryddor sägs ha olika egenskaper, t ex sägs ingefära underlätta matsmältningen, ha antiinflammatoriska egenskaper och förbättra cirkulationen.
Vad är hibiskus, är det nyttigt?
Hibiskus anses slappna av kroppen genom att balansera blodtrycket och kolesterolet, samt stödja matsmältnings- och immunsystemet. Det anses också förebygga inflammationer.
Vad menar ni med Stöttar ditt immunförsvar?
Verum® filmjölk och Verum® yoghurt berikas med C-vitamin som är en antioxidant. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Alla Verum-produkterna innehåller antioxidanter och är dessutom berikade med Kalcium. Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion. Andra fil och yoghurtartiklar berikas oftast inte med Kalcium. Vi är noga med att skriva ut de tillhörande hälsopåståenden som är kopplade till C- och D-vitamin, antioxidanter och Kalcium.
- Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress.
- Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
- Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion.
Vad gör produkterna mer hälsosamma än andra yoghurtartiklar?
Alla fil- och yoghurtartiklar på marknaden berikas med D-vitamin. Verum® filmjölk och Verum® yoghurt berikas även med C-vitamin som är en antioxidant. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress.
Alla Verum-produkterna innehåller antioxidanter och är dessutom berikade med Kalcium. Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion. Andra fil och yoghurtartiklar berikas oftast inte med Kalcium.
Verum Yoghurt 3% innehåller dessutom 30% mindre socker jämfört med snittmängden socker i smaksatt fil och yoghurt på marknaden.
Utöver detta innehåller alla Verum-produkterna den unika norrländska bakteriekulturen som forskades fram på 80-talet tillsammans med forskare vid Umeå universitet.
Vad menar ni när ni säger att produkterna innehåller antioxidanter?
Verum® filmjölk och Verum® yoghurt innehåller C-vitamin som är en antioxidant. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och skyddar cellerna mot oxidativ stress. Alla Verum-produkterna innehåller antioxidanter.
Är Verum produkterna Kalciumberikade?
Ja, alla smaksatta Verum-produkter är Kalcium-berikade medan de naturella redan är naturligt rika på kalcium. Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
Vad menar ni med källa till D-vitamin, källa till C-vitamin och källa till Kalcium?
Om en produkt/ett livsmedel innehåller minst 15% av dagligt rekommenderat intag (DRI) per 100 g betyder det att det räknas som att de är en direkt källa till D-vitamin/C-Vitamin/Kalcium. Alla produkter inom Verum-sortimentet är källa till D-vitamin/C-Vitamin/Kalcium.
- Kalcium bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.
- Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
- Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion.