Inför lanseringen av Norrlogisk 2022-11-07

Uppdaterad

Frågor och svar Norrlogisk®
 

Övergripande gällande Norrlogisk 

Vad innebär Norrlogisk 

Tack vare vårt ljus, kallare klimat och norrländska förutsättningar har vår mjölk lägre klimatavtryck och bidrar till högre biologisk mångfald än rikssnittet– helt naturligt. Men vi behöver hela tiden förbättra oss och ta ansvar för kommande generationer och för vår planet. Och för att fortsätta vara relevanta hos våra konsumenter behöver vi göra mer. Som ett första steg har vi tagit fram Norrlogisk Mjölk. Det bygger på ett program där några gårdar är först ut för att ta steget mot en ännu bättre mjölkproduktion. Förutom de grundförutsättningar vi redan har, görs ett antal åtgärder på gård:  

  • Korna ges metanreducerande fodertillskott  

  • Sojafritt foder (kommer från Sverige och EU) 

  • Klimatsmart gödsel (BAT) (kommer från EU) 

  • Bandspridning av gödsel  

  • Grön el 

Men Norrlogiskt är också så mycket mer än bara lägre klimatavtryck. Alla våra kor betar under sommarmånaderna och bidrar till den biologiska mångfalden. Norrlogiska kor står inte uppbundna utan går i lösdriftstall där de har möjlighet att röra sig fritt. Vi gör även utökade kontroller för att säkerställa att djuren mår bra.

Varför heter det Norrlogiskt?
Ordet Norrlogisk associerar till:

  • Norr: norrländskt ursprung. 

  • Logisk: norrländska värderingar. Logik från Norrland. 

  • Logisk: påhäng som associerar till ekologiskt (klimatfördel). 

  • Klimatsmart från Norrland: Två nyckelord som snabbt sätter kontexten.
     

Hur mycket kommer mjölken kosta? Kommer bonden få mer betalt?
Mjölken kommer kosta ca 30 kr för 1,5L i butik. Bönderna som levererar denna mjölk kommer att få mer betalt för mjölken, de får en premie för att de är med och genomför de steg som krävs för att vara med och leverera Norrlogisk mjölk.

Vilka bönder levererar Norrlogisk mjölk?
Förutom Paulina West som finns med på ett porträttfoto på förpackningen och vår styrelseordförande, Göran Olofsson, så ligger de Norrlogiska gårdarna efter en välplanerad linje för inhämtning av mjölk för så låg klimatpåverkan som möjligt.  

Gäller ert klimatfokus alla produkter eller bara Norrlogisk mjölk?
Vårt klimatfokus gäller alla produkter. Vi har satt vetenskapligt baserade klimatmål vilket innebär att vi ska minska klimatavtrycket på all mjölkråvara med 25% till 2031. Med denna produkt vill vi visa att detta är möjligt och det här är början på en resa.

Hur mycket bättre är Norrlogisk mjölk än er vanliga mjölk?
Norrlogisk mjölk har minst 25% lägre klimatavtryck än riksgenomsnittet. Anledningen till att vi säger minst är för att det är lite klurigt med klimatberäkningar och vi har exempelvis inte räknat med minskningen som sker på grund av den mer skonsamma spridningsmetoden av gödsel. Det kan innebära att avtrycket är ännu lägre. RISE har gjort en uppskattning att kolinlagringen på våra gårdar bör minska avtrycket med ca 10%. Den rapporten finns publicerad på vår hemsida.

Är det bättre att köpa Norrlogisk mjölk än min lokalproducerade mjölk?
95% av mjölkens klimatpåverkan kommer från produktionen på gården. Den största delen kommer från metanproduktionen vid kornas fodersmältning men även foderproduktionen, gödsel, inköpt energi och drivmedel står för utsläpp. Med hjälp av ett helt program med åtgärder på gård så har vi kunnat minska klimatavtrycket med 25%. Mjölken transporteras med fossilfria transporter till resten av Sverige. Därför kan vi kalla Norrlogisk för Sveriges mest klimatvänliga mjölk.

Vilken klimatberäkningsmodell använder ni för att beräkna klimatavtrycket för Norrlogisk?
Alla våra gårdar har gjort ”klimatkollen” som är ett verktyg Jordbruksverket har utvecklat och som är anpassat efter svenska förhållanden. Klimatkollen används för att beräkna klimatpåverkan på gård och tar hänsyn till alla insatsvaror på gården samt de olika processerna som sker på gården och som kan orsaka utsläpp av växthusgaser. Resultatet från klimatkollen har vi använt som grund när vi har räknat på Norrlogisk mjölk. Vi har då utgått från fördelningen av utsläpp från gård och sett hur mycket varje åtgärd kommer att minska utsläppen. På det sättet har vi kommit fram till att Norrlogisk mjölk har minst 25% lägre klimatavtryck.  

 

 

Norrlogisk mjölk kontra ekologisk mjölk

Vad skiljer norrlogiskt och ekologiskt?
Ekologisk produktion innebär att man inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring åt den egna åkermarken. En ekologisk gård med djurhållning fungerar därmed som ett kretslopp, där alla gårdens resurser används på ett effektivt sätt. Ekologisk produktion bidrar även till en ökad biologisk mångfald, både pga den låga användningen av bekämpningsmedel men också pga den varierade växtföljden.

Ekologisk odling ger ofta lägre skördar vilket innebär att produkterna kan få ett högre klimatavtryck än konventionella produkter.  

Norrlogiskt är mjölk med 25% lägre klimatavtryck. För att nå dit gör man en rad olika åtgärder på gård: 

  • Metanreducerande fodertillskott 

  • Sojafritt foder 

  • BAT-gödsel 

  • Bandspridning av gödsel 

  • Grön el 

Men Norrlogiskt är också så mycket mer än bara lägre klimatavtryck. Alla våra kor betar under sommarmånaderna och bidrar till den biologiska mångfalden. Norrlogiska kor står inte uppbundna utan går i lösdriftstall där de har möjlighet att röra sig fritt. Vi gör även utökade kontroller för att säkerställa att djuren mår bra. 

För Norrmejerier är både ekologiskt och norrlogiskt viktigt!

Hur definierar man vad som är ekologiskt och inte?
Vad som är ekologisk produktion definieras av en EU-förordning. Det är alltså ingenting som vi på Norrmejerier eller ens Sverige som land själva kan göra en definition av. Det är ett helt regelverk som man ska uppfylla och som kontrolleras av en tredjepartsrevisor.  

Våra ekologiska produkter är även KRAV-märkta. Du kan läsa mer om deras regelverk här Ät bättre – välj KRAV-märkt 

 
Vad är skillnaden mellan Norrlogiskt och ekologisk mjölk?
Norrlogisk mjölk har fokus på klimat och har minst 25% lägre klimatavtryck. Ekologisk produktion har flera andra mervärden exempelvis används inga kemiska bekämpningsmedel. Om man är ute efter ett lägre klimatavtryck så är Norrlogisk ett bra val. För Norrmejerier är dock både ekologisk och Norrlogisk mjölk viktig.

Har Norrlogisk mjölk lägre klimatavtryck än ekologisk mjölk?
Ja, klimatavtrycket är lägre för Norrlogisk mjölk än ekologisk mjölk. För Norrmejerier är dock både ekologisk och Norrlogisk mjölk viktig.

Norrlogisk mjölk har minst 25% lägre klimatavtryck än riksgenomsnittet. Klimatavtrycket kan variera mellan olika gårdar men man kan inte se att ekologiska gårdar har generellt lägre avtryck än konventionella. Vi har sammanställt våra gårdars klimatavtryck i en rapport som finns på vår hemsida Klimatarbete på gård (norrmejerier.se) 

 
Har inte ekologisk mjölk lägre klimatavtryck än norrlogisk?
Utsläppen kan variera från gård till gård men generellt kan man inte säga att ekologisk produktion har lägre utsläpp av växthusgaser än konventionell produktion. Däremot finns andra mervärden med ekologisk produktion som exempelvis att man inte använder kemiska bekämpningsmedel. Energiförbrukningen på gården från pannor, motorer och inköpt el står för ca 5% av utsläppen. Den största delen av utsläppen, ca 50%, kommer från kornas fodersmältning. Därefter kommer inköpt foder. Norrlogisk mjölk har minst 25% lägre klimatavtryck. För att nå dit har gårdarna åtgärder som sojafritt foder, metanreducerande fodertillskott, gödselspridning med låga klimatutsläpp samt grön el.

Varför är klimatavtrycket högre på en ekologisk mjölk? 

Norrlogisk mjölk kommer från mjölkgårdar där vi gjort extra insatser för att minska klimatavtrycket. Det innebär bland annat gödsel med lägre klimatpåverkan, sojafritt foder, fodertillskott som minskar kornas metanutsläpp och el från förnybara energikällor. Om man är ute efter ett lägre klimatavtryck så är Norrlogisk ett bra val då den har minst 25% lägre klimatavtryck än den genomsnittliga mjölken i Sverige. 

Ekologisk produktion är också bra på många sätt. Det innebär bland annat att man inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring åt den egna åkermarken. En ekologisk gård med djurhållning fungerar därmed som ett kretslopp, där alla gårdens resurser används på ett effektivt sätt. 

Det här är bara början på en viktig resa.  

Varför är inte Norrlogisk mjölk ekologisk?
För Norrmejerier är både ekologisk och Norrlogisk mjölk viktiga! Varför vi inte kombinerar detta i
dagsläget beror på att det metanreducerande fodertillskott som korna får för att minska metanutsläppen ännu inte är tillåtet i ekologisk produktion. 

Av vilken anledning är inte det metanreducerade fodertillskottet ekologiskt?
Den ekologiska förordningen beslutas av EU och processen för att uppdatera den tar längre tid än vad ett godkännande för ett fodertillskott i en konventionell produktion tar. Det är anledningen till att fodertillskottet kan vara godkänt i EU men inte för ekologisk produktion.

Idag är inte metanreducerande fodertillskottet godkänt i ekologisk produktion men de övriga åtgärderna som finns med i programmet kan man jobba med även på ekologiska gårdar. För att nå en produktion med så lågt klimatavtryck som möjligt så måste man jobba inom alla områden och ständigt se vad man kan förbättra för att minska sitt avtryck. 

Varför finns det inga andra varianter av Norrlogisk mjölk (andra fetthalter/laktosfri)?
Mellanmjölk är den mjölkprodukt i Sverige med högst efterfrågan så vi har börjat med att lansera en sådan variant. Vi tittar redan nu på vilka fler produkter vi kan addera i framtiden.  

 

Mer information om Bovaer 

Vad är Bovaer?
Bovaer är ett fodertillskott som är godkänt i EU, av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). Deras utvärdering visar att Bovaer inte påverkar vare sig korna, människorna eller mjölken negativt.

Hur påverkas kossorna av Bovaer?
Det har gjorts närmare 50 studier i 14 olika länder och man har inte kunnat se att kossorna påverkas negativt av Bovaer.

Kort utförligt svar:
Bovaer är ett fodertillskott som är godkänt i EU. Bovaer hämmar ett enzym i sista steget i metanproduktionen vid fodersmältningen, det påverkar inte själva mikroorganismerna i kons våm eller idisslingen. Det har utförts ett 50-tal studier under 10 år och man kan inte se att detta påverkar varken kon eller mjölken. Metanutsläppen från fodersmältningen står för hela 50% av gårdens avtryck och därför är det en väldigt viktig del att minska den delen så mycket som möjligt.

Längre utförligare svar:
Bovaer är ett fodertillskott som är godkänt i EU. Bovaer hämmar ett enzym i sista steget i metanproduktionen vid fodersmältningen, det påverkar inte själva mikroorganismerna i kons våm eller idisslingen. Det har utförts ett 50-tal studier under 10 år och man kan inte se att detta påverkar varken kon eller mjölken. Fodertillskottet är en av de åtgärder som görs för att minska mjölkens klimatavtryck. Metanutsläppen från fodersmältningen står för hela 50% av gårdens avtryck och därför är det väldigt viktig att minska den delen så mycket som möjligt. Med hjälp av Bovaer minskar metanutsläppen från kon med 30%.

Hur stor dos Bovaer får kon?
En kvarts tesked per ko och dag räcker. Och det påverkar inte korna negativt på något sätt.

Vad innehåller Bovaer?
Fodertillskottet som vi använder heter Bovaer och den aktiva substansen i det är 3-nitroxipropanol som är godkänd som en fodertillsats i EU sedan februari 2022. Detta godkännande föranleddes av en rigid utvärdering av EFSA där man kollade på om det var säkert för djuren, konsumenterna och miljön samt om den verkligen hade en metanreducerande effekt.

Vid kornas fodersmältning så bildar mikroorganismer metan från vätgas och koldioxid. 3-nitroxidpropanol hämmar ett enzym i sista steget av metanproduktionen och minskar på så sätt metanproduktionen med 30%. Detta påverkar inte mikrofloran i kons våm, eller kon i övrigt, och inte heller gödslet eller mjölken. En fjärdedels tesked per ko per dag är allt som krävs för att minska metanproduktionen med 30% och vår foderleverantör blandar in det i det vanliga mineralfodret.  

3-nitroxipropanol är ett godkänt fodertillskott för idisslande djur och inte ett läkemedel, se EFSAs godkännande L_2022109SV.01003201.xml (europa.eu) 

Kan korna gå ute på bete och ändå äta Bovaer?
Tillsammans med vår foderleverantör har vi utvecklat en pellet som innehåller bovaer som korna får även under betesperioden. Det innebär att vi har den metanreducerande effekten hela året och inte endast under stallperioden.

På vilket sätt är ert foder mer klimatvänligt än annat foder?
Fodret innehåller råvaror som är hållbart producerade i Sverige och EU och har ett lägre klimatavtryck än foder med soja. Soja från Sydamerika kan bidra till avskogning vilket ger ett högt klimatavtryck samt är förödande för den biologiska mångfalden. I Sydamerika har man inte heller lika strikta regler som i EU gällande bekämpningsmedelsanvändning

Hur får vi in detta i foderutrustningen, hur kommer det till foderbordet? Utmaning koncentration?
Kraftfoder eller mineralfoder med Bovaer måste mixas i mixervagn och utfodras på foderbordet för att det ska bli jämn inblandning. På så sätt kan vi garantera att det blir rätt mängd och att korna får i sig det.

Vad menas med att gödslet är klimatsmart och sprids med metoder som ger lägst miljöpåverkan? Gårdarna köper ett speciellt mineralgödsel som är framställt på det mest hållbara sätt som är tillgängligt idag. Spridningen av gödsel måste sedan ske med en av två metoder, antingen släpslangspridning eller nermyllning av gödsel. Genom att använda sig av dessa metoder minskar ammoniakavgångarna från marken jämfört med att sprida med så kallad bredspridning. 

Kommer detta betyda att fler mjölkbönder lägger ner sin produktion för att det blir för dyrt?
Nej, det finns ingen direkt koppling mellan Norrlogisk och att gårdar kommer att lägga ner produktionen för att det blir för dyrt. Här ser vi snarare att bönderna kommer tjäna mer pengar genom att gå över till Norrlogisk mjölk då de får en premie för att vara med i programmet, en premie som innebär att de får kostnadstäckning plus en extra bonus som gör att de kommer tjäna pengar på sista raden.

 

Övrigt

Tycker ni att kon en klimatbov?

Jordbruket och de svenska mjölkkorna ger oss högvärdiga livsmedel som bidrar till livsmedelsförsörjning. Korna håller våra landskap öppna och bidrar till ökad biologisk mångfald och kolinlagring. Det tycker vi är fantastiskt och vi vill lyfta mjölkkon som miljöhjälte istället för klimatbov. För att vi ska nå Parisavtalets klimatambition behöver vi alla jobba med att minska vårt klimatavtryck. Norrmejerier har satt mål i ambition med Parisavtalet och det innebär att vi ska minska klimatutsläppen från vår mjölkråvara med 25% till 2031, Norrlogisk mjölk är ett steg på denna resa. Vi har analyserat vilka utsläpp vi har på gård och vad det finns för åtgärder vi kan göra för att minska dessa. Dessa åtgärder omfattar bland annat sojafritt foder, metanreducerande fodertillskott, grön el och klimatsmart gödsel. Djuren är alltid vårt fokus och vi skulle inte göra detta om det äventyrade deras välbefinnande. 

Läs gärna mer om jordbruk och klimat på jordbruksverkets hemsida Jordbruket och klimatet - Jordbruksverket.se 

 

Är vanlig mjölk dålig för klimatet?
Nej, mjölk är redan från start ett väldigt bra livsmedel och Svensk mjölk har låg klimatpåverkan som ligger 60% lägre än världsgenomsnittet. Svensk mjölk är näringsrikt och innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.

Svenska mjölkbönder bidrar till ekosystemtjänster som kolinlagring och pollinering som är värda miljarder för samhället. Sverige behöver betande djur. Naturbetesmarkerna är en av de mest artrika miljöerna i odlingslandskapet. En tredjedel av dessa marker betas av djur från våra mjölkgårdar.  

Svenska mjölkkor är bland de friskaste i världen och användning av antibiotika på svenska mjölkgårdar är noga kontrollerad och världsunikt låg. Kor omvandlar gräs, som vi människor inte kan äta, till näringsrik mjölk som är bra både för hälsan och miljön.  

Mjölkbönderna är motorn på landsbygden och varje mjölkbonde genererar i snitt ytterligare åtta jobb. Mjölkproduktionen skapar arbetstillfällen och är en förutsättning för en levande landsbygd med skola och livsmedelsbutiker.  

Sverige är bara självförsörjande till 70 procent på mjölkprodukter. Om vi blir självförsörjande på mjölkprodukter skulle det ge 11 000 nya jobb. 11 000 nya jobb skulle ge 985 miljoner i skatteintäkter, tillräckligt att betala lön för 1 645 sjuksköterskor, 1 700 nya poliser eller 1 844 grundskollärare. 

 
Är det klimatsmart att köra mjölk från Norrland ner till Stockholm?
Livsmedel transporteras varje dag från leverantörer till dagligvarubutikerna, det kan vi inte undvika. Det vi däremot gör är att vi kommer att transportera Norrlogisk mjölk i fossilfria lastbilar som drivs av biogas.  

Varför är mjölk från Norrland bättre än annan mjölk?
Norrland har ett unikt geografiskt läge som skapar bra förutsättningar för odling av gräs- och klövervallar och därmed mjölkproduktion. Det ljusa halvåret i kombination med en relativt låg medeltemperatur och god vattentillgång har flera positiva effekter, bland annat bidrar det till snabbt växande gräs och klöver med ett högt närings- och energiinnehåll.

Det norrländska klimatet och odlingens inriktning gör också att risken för angrepp av växtskadegörare är mindre, vilket i sin tur minskar behovet av kemiska bekämpningsmedel. De fleråriga vallarna bidrar även till mindre erosion av jordar och högre mullhalt som binder både vatten och koldioxid i marken. De norrländska mjölkgårdarna har en större andel vallodling än den genomsnittliga mjölkgården. Vallens stora rotsystem bidrar till kolinlagring i marken.

Allt detta gör att Norrländsk mjölk redan från start har lägre klimatpåverkan än genomsnittsmjölken i Sverige.

Varför gör ni inte denna omställning på alla gårdar?
Norrmejerier har antagit klimatmål i enlighet med Science Based Targets vilket innebär att vi ska minska klimatavtrycket på våra gårdar med 25% till 2031. Norrlogisk mjölk är ett steg i detta långsiktiga arbete som möjliggör kunders och konsumenters medverkan till omställning. Genom att skapa ett helt nytt varumärke så belyser vi frågan och visar att det är möjligt att producera mjölk med lägre klimatavtryck. Om våra kunder och konsumenter väljer denna mjölk så kan vi öka produktionen och tillsammans skapa en långsiktigt hållbar produktion. Då krävs det att vi alla bidrar.

Biokork: är det klimatvänligt med importerade sockerrör?
På Norrmejerier har vi valt att ha skruvkork på våra förpackningar då det gör stor nytta när det kommer till livsmedelssäkerhet, produktkvalitet och minskat matsvinn. Dessutom ser vi att det tillkommer ett stort mått av bekvämlighet för konsumenten. 

Förpackningar förslutna med skruvkork skyddar mejeriprodukter bättre än förpackningar utan skruvkork när det gäller livsmedelssäkerhet och produktkvalitet  

När man öppnar ett mjölkpaket/filpaket/yoghurtförpackning utan skruvkork finns risk för att fingrarna kommer i kontakt med öppningen på förpackningen och att livsmedlet på så sätt kan kontamineras med bakterier. Med en förpackning med skruvkork kommer fingrarna inte i kontakt med öppningen på samma sätt och risken för kontaminering är väldigt låg. 

Studier* visar att produktkvaliteten behålls under en längre period efter öppning i en förpackning med skruvkork än i en förpackning utan skruvkork. I en förpackning utan skruvkork försämras produktkvaliteten snabbt efter öppning. Mjölken/filen/yoghurten håller alltså längre i en förpackning med skruvkork efter öppning, vilket minskar risken för att produkten hinner bli dålig och måste hällas ut i vasken, dvs. risken för matsvinn minskar vilket i sig är bra för miljön. 

Den största klimatpåverkan sker på gården så den viktigaste klimatåtgärden vi kan göra är att se till att produkten håller en god kvalité och faktiskt äts upp. Därför är korkarna på förpackningen bra för klimatet. Våra korkar är tillverkade av certifierad bioplast.  

*Källa: https://svalinncapsystems.com/news#the-cap-as-an-essential-safety-feature-to-preserve-product-integrity 

Är det inte bättre om vi slutar helt att dricka mjölk och istället odlar havre till havredryck, det har ju ännu lägre klimatpåverkan? 

Det stämmer att en liter havredryck har ett lägre klimatavtryck än en liter mjölk. Om man räknar på näringstätheten i produkterna så är det dock inte lika enkelt. Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag.  

Betande kor är också viktigt för att bevara den biologiska mångfalden. Kor kan beta på fält där det inte går att odla någonting annat och om dom skulle försvinna så växer det igen vilket är förödande för den biologiska mångfalden.  

Kor äter gräs och omvandlar det till högvärdiga livsmedel som vi kan äta. Gräset har stora rotsystem som lagrar in kol i marken och fungerar därför som en kolsänka. Om man skulle odla ettåriga grödor istället för gräs så skulle denna kloinlagring inte ske. Detta finns beskrivet i en rapport som RISE har tagit fram, Betydelsen av mjölkproduktion i Norrland sett ur ett miljö- och systemperspektiv, som finns på Norrmejeriers hemsida.  

Man kan säga att korna är en del i ett naturligt kretslopp, kor äter gräs, vid fodersmältningen bildas metan som de rapar och fiser ut, metanet omvandlas till koldioxid som sedan lagras in i gräset. Detta kretslopp beskrivs i rapporten ”Framtidens Jordbruk. Mjölk och Nötkött”.  
 

Er tidigare hållbarhetschef Anna-Karin Karlsson var beställare av Rise-rapporten, hon jobbar nu själv på Rise. Anser ni verkligen att det är en oberoende källa att hänvisa till?
Den rapporten som vi hänvisar till beställdes innan Anna-Karin Karlsson började jobba på Rise, en rapport hon beställde i egenskap av hållbarhetschef på Norrmejerier. Rapporten är skriven på uppdrag av Norrmejerier och är helt baserat på fakta och data, det är med andra ord en trovärdig och oberoende rapport skriven av Rise.  

 

 

warning Created with Sketch.