Frågor och Svar om Mildare & Godare, två nya milda ostar från Norrmejerier

Uppdaterad

Frågor och Svar om Mildare & Godare, två nya milda ostar från Norrmejerier

  

 

 

Vad är Mildare och Godare?
Mildare och Godare är två nya milda ostar från Norrmejerier som lanseras v 37 2024. Ostarna är perfekta för dem som tycker om lite milda smaker på sin ost och idag väljer att köpa milda importerade ostar, ex Arla Hushållsost eller holländsk Edamer.

 

Var tillverkas ostarna?
Ostarna tillverkas på Umeå Mejeri.

 

När lanseras dem?
Ostarna lanseras v 37 2024

 

Hur smakar Mildare?
Mildare har en lätt syrlig smak och en balanserad sälta, den är krämig och mild och passar perfekt på smörgåsen. Konsumenttester har visat att den uppskattas mycket av barnfamiljer då den påminner något om Hushållsost.

 

Hur smakar Godare?
Mild, len och något nötig, perfekt för både smörgås och ostbricka. Något fyllig smak. Konsumenttester beskriver den som fyllig och krämig, nötigt len, gräddig, lagomt salt, lagomt söt – helt enkelt ljuvlig!

 

Vilken fetthalt har ostarna?
Mildare har 26% fetthalt
Godare har 28% fetthalt

 

Är Godare som en Gouda?
Nej, men dem kan tyckas ha lite snarlika drag. Båda är milda ostar med lite söt och något nötig ton. Gouda kan tillverkas både av komjölk men även av får eller getmjölk, vår Godare görs bara av norrländsk komjölk.

 

Vad har ostarna för lagringstid?
Både Mildare och Godare lagras minst 14 veckor.

 

Hur använder jag Mildare och Godare?
Ostarna passar utmärkt på smörgåsen, men fungerar även att tärna till sallad, att riva över en gratäng eller som tillbehör till frukt och kex. Osten smälter bra vilket gör att den fungerar bra för rätter som toast eller tacos.

 

Är Mildare och Godare lämpliga för barn?
Ja, Mildare och Godare är ett bra val för barn eftersom dem har en mild smak och mjuk konsistens som de flesta barn gillar. Osten innehåller också viktiga näringsämnen som kalcium och protein.

 

Hur förvarar jag osten på bästa sätt?
För att behålla smaken och konsistensen är det bäst att förvara osten i en lufttät behållare eller i en ostkupa i kylskåpet.

 

Hur länge håller osten?
Osten har en hållbarhetstid på 111 dagar från tillverkningsdatum. Öppnad, återförsluten, förpackning håller sig ett par veckor i kylskåp. Lukta och smaka för att känna efter och undvika matsvinn!

 

Kan man frysa mild svensk ost?
Ja det går bra att frysa in osten, men det påverkar dess konsistens. Bäst är i så fall att riva osten innan den fryses och använda den rivna osten i matlagning.

 

Är Mildare och Godare laktosfria?
Ja, ostarna har en lagringstid på över tre månader och laktosnivåerna i osten är efter den tiden ”godkända” som laktosfria enligt Svenska Livsmedelsverkets regler.

 

Måste man ta bort kanterna på osten?

 

Nej, både Mildare och Godare tillverkas utan vaxkant, dem går därför bra att äta precis som dem är utan att hyvla bort kanten.

 


 

Kan vegetarianer äta Mildare och Godare?
Ja. Äter du lakto-vegetarisk kost kan du äta Mildare och Godare, de innehåller vegetabiliskt ystenzym i stället för löpe.

 


 

Var kan jag köpa Mildare och Godare?
Ostarna säljs i butiker anslutna till Axfood över hela landet, ex Willys, City Gross, Handlar´n och Hemköp. I Norra Sverige finns ostarna även att köpa på utvalda ICA och COOP-butiker.

 

Hur mycket väger en förpackning Mildare och Godare?
Ostarna väger ca 1 kg

 

Hur tillverkas Mildare och Godare?
Dessa ostar tillverkas med samma processteknik som vi tillverkar annan rundpipig ost, exempelvis Herrgård. Det som skiljer mellan våra rundpipiga ostsorter är de olika kulturerna som vi tillsätter.

 

Det är ett vitt ”damm” på min Godare, är det mögel?

Närmare bäst-före dag får Godare ett vitt pulver på snittytorna. Det är laktatutfällningar vilket är vanligare i långlagrade ostar. Laktatutfällningar är inte farligt och går bra att äta, det kommer från den mjölksyrakultur vi valt att använda för att få fram den goda smaken även till en relativt ung ost.

Var är fotot på förpackningen taget?
Mildare: Fotot är taget i Abisko
Godare: Fotot är taget i norra Sverige, tyvärr har vi inte en mer exakt fotoposition.

 

Hur ska jag sortera förpackningen?
Förpackningen ska källsorteras som Plastförpackning.

 

Kan man köpa ostarna via Restaurang & Storkök?
Nej inte ännu, ostarna lanseras först i dagligvaruhandeln

 

Kan man köpa Mildare och Godare i mindre förpackningar?
Nej, idagsläget säljs dem endast som 1kg bitar, men vi tar med önskemålet till vår marknadsavdelning.

 

Det smular så mycket på slutet!
När osten närmar sig slutet är ett tips att riva den och frysa in. Då passar den utmärkt att använda till matlagning eller strössla över en god pastarätt.

 

Den är så svårhyvlad!
Vad tråkigt att höra! Ett tips kan vara att testa en annan osthyvel, det gör faktiskt skillnad ibland.

 

Att tillverka ost är ett hantverk, vi har bara tillverkat Mildare och Godare sedan i somras och arbetar fortfarande med att trimma in processerna. Ibland kan det tyvärr komma ut en ost i butik som är bra i smak, men kanske inte är perfekt i konsistens. Det här är något vi arbetar med att förbättra och som bör minska över tid, ju tryggare vi blir i tillverkningsprocessen.

 

warning Created with Sketch.