Abisko & Höga Kusten - Frågor & svar

Uppdaterad

2025-08-20 

 

Vad är Abisko och Höga Kusten?
Abisko och Höga Kusten är två nya mellanlagrade ostar från Norrmejerier som lanseras v 37 2025.

Var tillverkas ostarna?
Ostarna tillverkas på Umeå Mejeri.

När lanseras de?
Ostarna lanseras v 37 2025. Både Abisko och Höga Kusten har även kunnat köpas i olika delikatessbutiker under våren, med varierande lagringstid.

Hur smakar Abisko?
Abisko är vår variant av en norrländsk alpost. Den är smakrik och lite söt-syrlig med egen karaktär. En perfekt allround-ost som passar utmärkt på en bit surdegsbröd. Den är gjord av pastöriserad, norrländsk komjölk.

Hur smakar Höga Kusten?
Höga Kusten är det storslagna och smakrika Norrland förpackat i en ost! Lagrad minst 8 månader och lite nötig, krämig och smakrik. En utmärkt frukostost som påminner lite om en krämig Gruyére.

Vilken fetthalt har ostarna?

  • Abisko har 31% fetthalt
  • Höga Kusten har 30% fetthalt

Vad har ostarna för lagringstid?

  • Abisko har en lagringstid på minst 6 månader.
  • Höga Kusten lagas minst 8 månader.

Får de verkligen heta Abisko och Höga Kusten – det är ju platser!
Ja, det får dem. Norrmejerier har registrerat varumärkena Abisko® och Höga Kusten® hos Patent- och registreringsverket. Ostarnas namn är skyddade varumärken sedan slutet av 2021.

Vad kostar osten?
Handeln sätter själva priserna, men vid lansering rekommenderar vi att osten kostar 85 kr/styck.

Hur använder jag Abisko och Höga Kusten?
Ostarna passar utmärkt på smörgåsen, men fungerar likt många andra hårdostar bra även till matlagning eller ostbricka.

Är Abisko och Höga Kusten lämpliga för barn?
Ja, absolut! De är lite mer smakrika än de allra mildaste ostarna på marknaden, men osten innehåller många viktiga näringsämnen som kalcium och protein.

Hur förvarar jag osten på bästa sätt?
För att behålla smaken och konsistensen är det bäst att förvara osten i en lufttät behållare eller i en ostkupa i kylskåpet.

Hur länge håller osten?
Osten har en hållbarhetstid på 111 dagar från tillverkningsdatum. Öppnad, återförsluten, förpackning håller sig ett par veckor i kylskåp. Lukta och smaka för att känna efter och undvika matsvinn!

Kan man frysa osten?
Ja det går bra att frysa in osten, men det påverkar dess konsistens. Bäst är i så fall att riva osten innan den fryses och använda den rivna osten i matlagning.

Är Abisko och Höga Kusten laktosfria?
Ja, ostarna har en lagringstid på över tre månader och laktosnivåerna i osten är efter den tiden ”godkända” som laktosfria enligt Svenska Livsmedelsverkets regler.

Måste man ta bort kanterna på osten?
Ja det är lämpligt, osten är vaxad så botten och ytterkant bör hyvlas bort innan användning.

Kan vegetarianer äta Abisko och Höga Kusten?
Ja. Äter du lakto-vegetarisk kost kan du äta Abisko och Höga Kusten, de innehåller vegetabiliskt ystenzym i stället för löpe.

Var kan jag köpa Abisko och Höga Kusten?
Båda ostarna säljs i utvalda butiker runt om i landet, främst på COOP och City Gross. Hittar du inte osten, fråga gärna i din butik om de har möjlighet att ta hem den.

Hur mycket väger en förpackning Abisko och Höga Kusten?
Ostarna väger 470 gram.

Hur tillverkas Abisko och Höga Kusten?
Dessa ostar tillverkas med samma processteknik som vi tillverkar annan rundpipig ost, exempelvis Herrgård. Det som skiljer mellan våra rundpipiga ostsorter är de olika kulturerna som vi tillsätter.

Det är ett vitt ”damm” på min Höga Kusten, är det mögel?Närmare bäst-före dag får Höga Kusten ett vitt pulver på snittytorna. Det är laktatutfällningar vilket är vanligare i långlagrade ostar och importerad hårdost. Laktatutfällningar är inte farligt och går bra att äta, det kommer från den mjölksyrakultur vi valt att använda för att få fram den goda smaken.

Var är fotot på förpackningen taget?
Abisko, fotograf XXXXX
Höga Kusten, fotograf Emelie Knutsson

Vad är det för blomma på förpackningen för Abisko?
Den fina vita blomman är en fjällsippa.

Det står att osten väger 470 gram – men min ost vägde mer/mindre, hur kan det komma sig? 
I vår produktionsanläggning har vi möjlighet att väga osten i samband med produktion, för Abisko och Höga Kusten anser vi att 470 gram är en lämplig storlek och strävar efter att vara så nära det måttet det bara går. Ibland kan dock ostar som väger något mer släppas iväg till försäljning, ostar som är mindre än 470g ska sorteras bort. Om du fått en ost som väger för lite, reklamera varan till vårt Kundforum.

Vad har Västerbottensost med Abisko och Höga Kusten att göra?
Precis som vi skriver på förpackningen, Abisko och Höga Kusten kommer från Ostmakarna av Västerbottensost. Norrmejerier har gjort ost i över 100 år och producerar både Abisko, Höga Kusten och Västerbottensost. Vi tillverkar dock ostarna på olika mejerier (Umeå Mejeri vs. Burträsk Mejeri).

Hur ska jag sortera förpackningen?
Förpackningen ska källsorteras som Plastförpackning.

Kan man köpa ostarna via Restaurang & Storkök?
Nej inte ännu, ostarna lanseras först i dagligvaruhandeln

Guide taggad med: Norrmejerier Abisko Höga kusten
warning Warning.