Använder ni ystenzym i era ostar?

Uppdaterad
Norrmejerier har sedan årsskiftet 2022/2023 bytt från animalisk löpe till ystenzym (vegetabiliskt) för samtliga ostar producerade vid Umeå Mejeri. Beroende på mängden ost i lager och ostarnas lagringstid kommer ostar med vegetabiliskt ystenzym att nå handeln ungefär från månadsskiftet maj/juni 2023 och framåt. I samband med förändringen ändras ingrediensförteckningen på förpackningarna från löpe till ystenzym.

Det ystenzym vi använder oss av är en vegetabilisk produkt som tillverkas från svampen Rhizomucor miehei.

Vi använder löpe vid tillverkningen av Västerbottensost® vid Burträsk Mejeri. På Umeå Mejeri har vi valt att gå över till vegetabiliskt ystenzym. Ystenzym fungerar på samma sätt men vi har en säkrare tillgång på ystenzym än löpe, ystenzymet bidrar även till en jämnare kvalité på osten.

Det finns flera anledningar till att vi går över till att använda ystenzym istället för löpe. Tillgången på animaliskt löpe varierar. Kvalitén på enzymet är jämnare vilket i sin tur ger jämnare kvalité på osten. Gör det möjligt för fler att äta våra hårdostar, exempelvis om man föredrar en vegetarisk kost.
warning Created with Sketch.