Norrloumi - En norrländsk grillost
Vad är grillost?
Grillost är en populär ost med ett brett användningsområde. I Sverige tillverkas grillost vanligen av komjölk medan importerade ostar vanligen innehåller en blandning av får- och komjölk.
Hur tillverkas grillost?
Grillost tillverkas genom att hetta upp mjölken och tillsätta salt och ystenzym. Då koagulerar mjölken och bildar en ostmassa som sedan pressas för att avlägsna vasslen. Därefter skärs ostmassan i bitar och paketeras
Kan vegetarianer äta grillost?
Ja. Äter du lakto-vegetarisk kost kan du äta Norroumi, en grillost producerad av Norrmejerier. Den innehåller vegetabiliskt ystenzym istället för löpe.
Kan gravida äta grillost?
Ja. Enligt Livsmedelsverket går det bra att äta grillost som gravid.
Mjölken som används vid vår grillosttillverkning är pastöriserad. Utöver det hettas grillosten upp till 80 under tillverkningen.
Vad skiljer grillost och Norrloumi från Halloumi?
Vår norrländska grillost Norrloumi tillverkas enbart av norrländsk komjölk och är kryddad med örter som är vanliga i det svenska köket, så som oregano, kyndel och körvel. Norrloumi koagulerar med hjälp av ett vegetabiliskt ystenzym (ej löpe) och bitas i ett enkelt block.
Traditionell Halloumi är en semi-fast, saltad ost som bara får tillverkas i Cypern enligt ett bestämt recept och innehåller såväl ko- som fårmjölk. Halloumi ska även vikas på ett speciellt sätt och kryddas med mynta.
Grillost kan vara många olika saker, det finns inget bestämt kring densamma. Den kan vara gjord av exempelvis får eller komjölk eller blandningar av dessa och mjölken kan vara såväl svensk som importerad. Grillost finns både som en naturell och smaksatt produkt.
Vilka ingredienser används för att göra grillost?
De grundläggande ingredienserna för att tillverka grillost är komjölk, koagulant (ystenzym) och salt. Vissa varianter kan också innehålla kryddor eller örter för att ge extra smak.
Varför är Norrloumi inte kryddad med mynta?
Vår norrländska Norrloumi är kryddad med örter som är vanliga i det svenska köket, så som kyndel, körvel och oregano som även finns representerade naturligt i den svenska faunan.
Grillosten fastnar i grillgallret, vad kan man göra åt det?
Torka av grillosten med hushållspapper lite lätt innan den tillagas.
Pensla grillgallret med lite olja, då fastnar den inte.
Pensla inte direkt på osten, det finns risk att det blir för mycket och då ryker det och osten blir bränd
Grillosten blev seg som tuggummi vid stekning/grillning, vad beror det på?
Vid tillverkning av grillost utsätts osten för olika värmebehandlingssteg för att osten ska få sina unika egenskaper. Om osten av någon orsak hettats upp för mycket kan detta inträffa.
Osten är inte skadlig att konsumera.
Grillosten var slemmig och luktade surt när paketet öppnades, vad beror det på?
Grillost vakuumpaketeras i plastfilm. Skadas plastlaminatet eller att förseglingen misslyckats kan det bli mikrohål som inte är synliga för ögat. Jäst och bakterier kan komma in genom dessa håligheter.
Kontakta Norrmejerier för reklamation. Ät inte osten, den ska kasseras.
Grillosten släpper mycket vätska vid stekning, den blir mer som kokt, vad beror det på?
Grillost innehåller vätska, den avges vid tillagning. Torka gärna av grillosten innan stekning/grillning.
Värm oljan till stekning och lägg i avtorkad grillost i stekpannan.
Lägg inte i för mycket grillost i pannan, då hinner inte all vätska dunsta bort och osten blir mer som kokt.
Osten är inte skadlig att konsumera.
Hur förvarar man bäst grillost?
Grillost förvaras bäst i kylskåp. Öppnad förpackning bör förvaras i en lufttät behållare eller inslagen i plastfolie för att förhindra uttorkning. Öppnad förpackning bör konsumeras inom 3-5 dagar. Osten kan också frysas, men texturen kan då få viss påverkan.
Hur serveras grillost?
Grillost kan serveras på många olika sätt. Det är vanligt att den serveras varm, antingen som den är eller tillsammans med tillbehör som sylt, honung eller färska örter. Den kan också skivas och läggas på sallad, i smörgåsar, grytor eller som ett alternativ till korv i en stroganoff!
Är grillost hälsosamt att äta?
Grillost är en proteinrik mat som också innehåller viktiga näringsämnen som kalcium och vitaminer. Den har samtidigt en hög sälta så som med alla livsmedel är det bäst att konsumera som en del av en balanserad kost.
Var kan jag köpa Norrloumi?
Norrloumi säljs av ICA och COOP-butiker över hela landet, hittar du den inte i din butik kan du gärna fråga efter den! EAN-koden är 7310861680604.
Innehåller Norrloumi laktos?
Ja, produkten innehåller laktos, 2g/100g.
Var tillverkas Norrloumi?
Norrloumi tillverkas vid Umeå Mejeri i Västerbotten.
Varför väger förpackningen bara 180g?
För att minska matsvinn har vi valt att ha en förpackning som väger 180g, omvärldsspaning visar att många konsumenter får en liten bit över i större förpackningar.
Varför ska jag köpa Norrloumi när ICAs grillost också tillverkas vid Umeå Mejeri?
ICAs grillost är smaksatt med mynta, Norrmejeriers Norrloumi har en annan kryddning och en annan förpackningsstorlek. Det är alltid bäst för dem norrländska bönderna att du väljer produkter från våra egna varumärken, så som Västerbottensost, Verum, Fjäll eller Norrmejerier. Tack för att du stöttar våra norrländska bönder!
Var är fotot på förpackningen taget?
Fotot är taget i Jämtland vid Ottsjön nära Vålådalens fjällstation.
Hur ska jag sortera förpackningen?
Förpackningen ska källsorteras som Plastförpackning.